Kecantikan Menurut Pandangan Islam

Kecantikan Wanita Menurut Pandangan Agama Islam

Kecantikan Menurut Pandangan Islam – Semua wanita pasti ingin sekali menjadi cantik, karena pada dasarnya wanita identik dengan kecantikan. Tapi, kecantikan seperti apa yang anda inginkan? Kecantikan menurut pandangan islam tidak hanya dilihat dari jasmani saja tetapi juga rohaninya. Oleh sebab itu, sebagai wanita muslimah kita harus bisa menjadi wanita cantik sesuai dengan yang dianjurkan oleh agama Islam.

Kecantikan Menurut Pandangan Islam atau Kecantikan Menurut Islam Seperti Yang Ada Dalam Al Quran dan Khadist Nabi agar Menjadi Wanita Cantik Menurut Pandangan Islam
Kecantikan Menurut Islam

Bila anda sebagai seorang wanita muslimah ingin terlihat cantik menurut pandangan agama Islam, berikut ada beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk mewujudkannya:

  1. Jadikanlah ghadul bashar (menundukkan pandangan) sebagai celak bagi kedua belah alis mata anda. Insya Allah, pandangan visual anda akan menjadi makin jernih dan bening.
  2. Oleskanlah lipstik kejujuran dan kebenaran (alhaq) pada ulasan bibir delima anda. Insya Allah, ukiran senyuman anda akan bertambah manis dan dihargai sesama.
  3. Bedakkanlah raut wajah anda dengan kosmetik yang berasaskan malu dan keadaban. Insya Allah, kesederhanaan lahiriah yang anda biasakan itu akan menyejukkan mata yang memandang.
  4. Lumurkanlah sabun istighfar ke sepelusuk anggota badan anda. Insya Allah, ia bisa mengikis daki kotoran dosa dan kesalahan yang telah anda lakukan.
  5. Rawatkanlah rambut anda dengan hijab Islami. Insya Allah, ia akan menyelimuti azarauljasad sang hawa dari pada menjadi mangsakerakusan insan yang terlepas daripada tambatan keimanannya.
  6. Sarungkanlah kedua-dua belah tangan anda dengan gelang sedekah dan jari-jemari anda dengan cincin ukhuwwah Islamiyyah. Insya Allah, kelak anda akan temui warga sholihin yang nilainya melangpaui segunung emas permata.
  7. Alunkanlah kemerduan dan kesyahduan suara anda dengan tilawatul Qur’an dan zikrullah. Insya Allah, berkat kekhusyukan dan penghayatan, hulwatul Iman akan dikecapi ruh anda sebagaimana lidah merasakan kemanisan makanan.
  8. Luruskanlah postur tubuh badan anda dengan ketulusan dalam menunaikan shalat dan pengibadatan kepada Allah. Insya Allah, takkan Dia sia-siakan keikhtilasan atau keikhlasan atau keistiqomahan anda dalam mencari keridhoan-Nya.
  9. Hembuskanlah nafas taabud wa taqarrub ilallah ke dalam ruh dan sanubari anda. Insya Allah, selama itu takkan kalian rasai ketandusan kasih sayang maupun kegelisahan dalam kehidupan.

Jika anda membutuhkan produk-produk 4Jovem yang sudah mendapatkan sertifikat halal dari Majelis Ulama Indonesia (MUI), KLIK DISINI.

 

Anda mungkin juga suka